Ananda Bio la teva dietètica online
Whatsapp / Telèfon 872 50 36 66 - Introdueix CODI PROMOCIONAL "PRIMERACOMPRA" i et regalem 🎁 5€ a la teva primera compra mínim 60€ amb PORTS GRATIS PENÍNSULA

A per una tardor saludable - Pot ser el teu amic en contra dels refredats

28 de setembre de 2022

Aquest mes, el meravellós octubre, ens toca parlar de sistema immunitari i al·lèrgies. Per començar només vull que vegis aquests dos problemes com les dues cares de la mateixa moneda: una immunodeficiència, com un refredat, ens diu que el nostre sistema immunitari està fluix, que no està despert o que n'ha patit una baixa per algun motiu; de l'altra, una al·lèrgia no deixa de ser una hiperreacció del sistema immune. Així que quan el sistema immune està baix, caiem, però quan està massa alt, reaccionem.

En aquest article t'ensenyaré a com tenir un sistema immunitari al seu lloc, ni molt baix, ni molt alt. Recordeu que caure malalts de tant en tant és necessari. La frase de: “la immunització ve quan passes una malaltia” és tan certa com el sol que surt cada matí. Així que, tinguis símptomes o no en tinguis, perquè el teu sistema immunitari està on-fire, has de passar per una malaltia perquè les teves defenses s'especialitzin en el patogen i creïn anticossos.

En tot cas, hi ha elements a la natura que estimulen el teu sistema immunitari i algunes circumstàncies concretes que l'afecten, per bé o per mal. En aquest article et parlarem de les coses que van bé al teu sistema immunitari i de les que li van malament, és clar.

>> Relacionat: Pla Detox 21 dies - Desintoxica el teu cos <<

I això ho farem en els seus dos vessants més descarats, les immunodeficiència i les hiperreaccions (al·lèrgies). M'hi acompanyes?


1. El sistema immunitari: aquest company silenciós que quan parla, agafa't

Farem un petit repàs a un dels sistemes del cos humà. Tornem a l'escola per una estona i repassem que és això del sistema immunitari.

Es tracta d'un dels sistemes del cos humà encarregat de mantenir a ratlla els patògens, és a dir, virus, bacteris, fongs i paràsits . Està compost per diferents òrgans: estafa, ganglis limfàtics, gots limfàtics, melsa, mucoses, amígdales, pell i medul·la òssia.

Quan els patògens entren al nostre organisme proliferen a bilions per segon. El sistema immunitari és una xarxa de teixits, cèl·lules i òrgans encarregats d'aturar aquesta proliferació per mantenir el cos amb vida.

Mola, no? Bé. Ara imagina't que el teu sistema immunitari està deprimit (es parla de sistema immunitari deprimit quan no està tan actiu com de costum o en circumstàncies normals) i no té capacitat de respondre a la demanda de patògens a què ens exposem diàriament. Quan això passa no som capaços de respondre davant de la malaltia i hi caiem. El següent pas és que apareix la simptomatologia relacionada amb aquesta malaltia, (això són els estralls que causen els patògens descontrolats al nostre organisme), anem al metge, ens diagnostica, (això és: reconeix la malaltia) , i ens ofereixen un tractament farmacològic per tractar-la, ja sigui a nivell al·lopàtic (símptomes) o curatiu.


Aquesta és la ruta normal quan caus malalt per algun motiu. Però ja et dic que mola molt més no caure malalt. T'estaràs preguntant que si mola tant no caure malalt, perquè deia més amunt que agafar una malaltia és allò que ens immunitza contra ella. Bé, bona pregunta, i de fàcil resposta i entesa. Agafar una malaltia no sempre pressuposa que patiràs la simptomatologia relacionada. Et poso un exemple perquè ho entenguis ràpid:

La teva parella es refreda i viviu junts. Respireu el mateix aire, mengeu de la mateixa safata, us beseu, etc. La teva parella presenta símptomes relacionats amb el refredat, (mocs, mal de cap, esternuts, etc.) i tu no. Vol dir això que un està infectat amb el virus del refredat i l'altre no? Doncs és clar que no. L'únic que vol dir és que un tenia el sistema immunitari deprimit, i per això el virus ha provocat simptomatologia, i l'altre tenia el sistema immunitari actiu, ha agafat el virus, però la batalla interna de veure qui guanya , si el virus o les seves defenses,han guanyat les defenses, per això no presenta simptomatologia. És a dir, tots dos agafen el virus, però només un pateix les conseqüències i els estralls, perquè l'altre té les defenses al dia. D'aquesta manera, el que no presenta símptomes, ha agafat també la malaltia però les seves defenses han respost de millor manera a l'atac del virus, però també s'immunitza, ja que el patogen, en realitat, ha entrat al seu organisme. S'entén?

A tall de resum, encara que no presentis símptomes relacionats amb una malaltia no vol dir que no l'hagis agafat. Pots contraure una malaltia, immunitzar-te contra ella i no haver notat res de res. És això que s'ha posat tan de moda ara que anomenen un “asimptomàtic” (sense símptomes).

Al següent capítol intentaré explicar-te una miqueta sobre alimentació nutritiva i sistema immunitari per tenir la base de saber què és allò que anirà millor a les teves defenses i que és millor que evitis, tant per a tu com per a la teva llar.

2. Alimentació i sistema immunitari: Què mengen les defenses?

Benvinguts a una altra masterclass sobre alimentació i nutrició. Les teves defenses no mengen Actimel, un verí ple d'un tipus de cep (L. casei immunitas) usat per encebar les vaques. Sí, s'engreix. I predisposa el teu organisme a engreixar-se. A més, es tracta d'un bacteri que ja fabriquem, el seu consum prolongat està prohibit per un projecte de llei, però ho han fet tan bé amb la publicitat que cap consumidor no és capaç de percebre aquest avís que estan obligats a comunicar-te.

Ho veus? Aquest és un clar exemple de nutrició fraudulenta. Les empreses faran el possible perquè compris el seu producte, encara que sigui enganyar-te. Creus que estàs prenent un producte bo per a la teva salut i estàs fent diametralment el contrari. Això deriva dels acords entre indústries agroalimentàries i les farmacèutiques. Si crees la necessitat (malalties) puc vendre el meu producte (medicaments).

En fi, és evident que alguns aliments, anomenem-los a tots així, siguin bons o no, seran millors per a la teva salut que altres. En això coincidim, no? Per si no ho has vist molt clar ja, no és el mateix menjar donuts cada dia que fruita cada dia. Bé, una vegada tenim un concepte mitjà clar de aliment bo vs. aliment dolent intentarem explicar el perquè.

Ja us havia fet una petita avançada al punt anterior. Un aliment pot ser des de tremendament horrible per a la salut a excepcionalment sa. Per posar un exemple extrem perquè es vegi amb claredat: un producte de brioixeria industrial amb farina de la però, qualitat, ple de sucres i additius químics sintètics no és el mateix que un albercoc recollit del teu hort en el moment òptim de recol·lecció. És un exemple ximple, però si t'atures a mirar, l'alimentació de la majoria de les persones es basa en productes envasats de dubtosa qualitat. Si vas al supermercat i observes una estona el que la gent compra veuràs begudes carbonatades, snacks fregits i amb potenciadors del sabor, enllaunats, confitats, i tot, tot, fins i tot la fruita, envasat amb plàstic.

Pocs són els que es prenen una estona per anar al mercat i visitar la dona que té les millors taronges, l'home amb els fruits secs a granel, el senyor dels ous de gallina de pinso natural o la senyora de l'enciam roman i tomàquets de Montserrat. Aquest temps dedicat a la recerca dels aliments més adequats és un temps dedicat a la teva salut. Al final, ets el que menges. I després no ens estranyem de contraure malalties.

Aliments a primar per al sistema immunitari:

  • Fruita
  • Verdura
  • Fruits secs
  • Llavors
  • Algues
  • Llegums
  • Hortalisses
  • Bulbs
  • Bolets i fongs (especialment)
  • Flors (sí, flors… les flors es mengen… et menges un porc i t'estranya que les flors es mengin??)

D'altra banda, la cocció també juga un paper important pel que fa a nutrients. Partint de la base que si la nutrició òptima ens assegura un bon funcionament del sistema immunitari, valorar el tema de la cocció també sembla coherent. La idea serà sempre coure per sota dels 100°C. A aquesta temperatura es redueix considerablement la pèrdua dels nutrients hidrosolubles.

Preferir vapor i forn abans que el fregit també serà bo per a la manutenció dels nutrients, ja que l'oli calent s'oxida i es carrega un altre tipus de nutrients, els hidrosolubles.

Encara que el cert és que hauries de preferir menjar cru la majoria de vegades. Els aliments crus conserven tots els seus nutrients i no necessiten cap guarniment per gaudir del seu sabor. Per descomptat, estem parlant de fruites, verdures, fruits secs i altres. Aquest serà el mètode escollit perquè el nostre sistema immunitari gaudisca de l'alimentació com tu.

L'altra cara del problema a relació amb el sistema immune i l'alimentació deriva de la problemàtica amb l'intestí. Els darrers estudis indiquen que les patologies autoimmunitàries, com les al·lèrgies, les hiperreaccions i altres de més greus com les dermatitis, l'esclerosi, la diabetis tipus II i altres, tenen un origen en un intestí danyat.

L'ivestí fa de barrera entre el que mengem nosaltres i el que mengen les nostres cèl·lules. Recorda que tu menges una poma però el teu organisme menja els nutrients d'aquesta poma, la poma en si l'elimines quan vas de cos.


Això és importantíssim perquè sí bé les al·lèrgies són relativament portables, les patologies autoimmunitàries greus no ho són. I com que afecten el nostre sistema immunitari, us he d'explicar sobre elles.

Una patologia autoimmunitària (malaltia autoimmune) és una malaltia que es dóna en el moment en què el teu propi sistema immunitari t'ataca. Aquest atac provoca danys molt concrets que anomenem, generalment, malaltia autoimmune i, més concretament, el nom de la malaltia que hagi aparegut.

T'estaràs preguntant quin sentit tenen que el teu propi sistema immunitari t'ataci i el perquè que faci tal cosa. En realitat, quan apareix la patologia, el teu sistema immunitari està intentant salvar-te, protegir-te, però pel camí et fa malbé.

Funciona de la següent manera. Depenent de diversos factors, els aliments poden danyar la paret intestinal, alterant la mucosa i perforant la paret. D'això se'n diu hiperpermeabilitat intestinal. Això vol dir que l'intestí ha deixat de ser impermeable; ara els aliments són susceptibles de traspassar la barrera intestinal i arribar a sang. Això mai no hauria de passar. El que arribi a sang ha de ser allò que l'intestí hagi preseleccionat perquè entri mai allò que, per qüestions mecàniques (hiperpermeabilitat intestinal), acabi entrant.

En tot cas, quan allò que no hauria d'estar a la sang, arriba a ella, el sistema immunitari s'activa per aturar-lo i gestionar-lo. S'alliberen proteïnes proinflamatòries anomenades lectines i comença un procés greu d'inflamació que, lentament, va creant cèl·lules específiques que t'ataquen i et fan malbé, en nom de la teva salut, pensant que t'estan ajudant, però danyant-te en el procés.

Una malaltia autoimmunitària no es cura. En el moment en què l'organisme crea cèl·lules específiques del sistema immunitari, perquè us ataquin, no deixaran de fer-ho. La bona notícia és que només ho faran si troben una via dexpressió, és a dir, si aconsegueixen expressar-se. Així, podem viure asimptomàticament amb una patologia autoimmunitària si fem els passos adequats perquè aquestes cèl·lules no aconsegueixin expressar-se.

En resum, una alimentació adequada, de proximitat, sana i crua, sense processats, sense additius químics sintètics, sense envasats i ecològica promocionarà la bona salut en disposar dels nutrients necessaris per a la salut òptima. Recorda'l la propera vegada que et fiquis alguna cosa a la boca.


3. Esport i sistema immunitari

La pràctica de esport és cabdal per a la manutenció d'una salut de ferro. Recordem que a Ananda BIo parlem sempre d'una salut òptima, això està per sobre de la bona salut o de la simple salut. Una salut òptima és possible si es duen a terme diferents actes importants per a la manutenció de la maquinària que ens porta en aquest viatge anomenat vida.

Així que, és clar, l'esport és imprescindible per a això. No estic parlant que ens rebentem fent esport, parlo de suar una mica cada dia.

Podria ser caminar ràpid, córrer al trot i caminar quan estiguem cansats o anar amb bicicleta, però no pas de passeig. Es tracta de suar. Això voldria dir que el teu cor s'ha activat, que les teves artèries s'han obert, que estàs netejant les restes que queden adherides a les artèries, que els teus antioxidants s'engeguen, que eliminen toxines a través de la suor > i que el teu sistema limfàtic es neteja i produeix més defenses.

L'esport t'assegura una qualitat de vida pel que fa a físic per quan siguis gran. Però no només això, mentre facis esport, la teva vida serà millor, més plena, més energètica i feliç i això també afecta positivament el teu sistema immunitari.

I com tot, començar a crear un hàbit no sol ser fàcil. Proposa't agafar 30 minuts per a tu dia sí dia no i mantingues-ho durant sis mesos. T'asseguro que la teva vida millorarà diametralment en tants aspectes que començaràs a voler més salut a la teva vida. I això serà l'inici d'una bona alimentació i una vida més plena, per a tu i per als teus.


Fer esport allibera certes hormones relacionades amb el sistema immunitari, et fa suar i netejar el sistema limfàtic, encarregat de crear cèl·lules del sistema immune, et manté actiu, amb una bona circulació sanguínia perquè els nutrients i les cèl·lules específiques arribin a totes les parts del teu cos. Això és salut i salut és el contrari de malaltia. L'esport fa que respirem més profundament, a la recerca d'una quantitat d'oxigen més elevada, però al camí hi ha una capacitat d'eliminació de bacteris important, cosa que et fa menys propens a contraure malalties relacionades amb els pulmons. A més, l'elevació de la temperatura durant l'entrenament fa que certs bacteris i virus morin.

I potser la part més important de l'esport estigui relacionada amb l'estrès. L'estrès elevat fa que alliberem cortisol. El cortisol és l'hormona que regula el nostre estrès. Però fa altres coses a més, la més perniciosa: deprimeix el sistema immunitari.

L'esport ajuda a la gestió de l'estrès i, per tant, a l'alliberament de cortisol. Quan el cortisol està controlat el vostre sistema immunitari no es deprimeix, almenys no per aquesta raó. Així que ja sabeu, llenya al mico.


4. Evacuació i sistema immunitari

El cos té diferents vies d'eliminació de toxines i si bé, amb l'apartat anterior, l'esport, ens assegurem de suar i eliminar toxines a través del sistema limfàtic i els ganglis limfàtics, n'hi ha d'altres mètodes que haurien de ser diaris.

Cagar i pixar. Sí fills meus, sí. Tots caguem i pixem, no us escandalitzeu. En principi hauria de ser un acte diari, però quan us expliqui algunes coses potser us sentiu identificats.

Tinc pacients que van al bany, de cos, una vegada cada quatre dies. Increïble. Això no pot ser… quatre dies menjant sense eliminar-lo del cos… Això fermenta i putrefacta al teu interior. Es podreix dins teu. L'intestí és porós i reabsorbeix l'aigua de l'intestí. Si les teves parets intestinals són plenes de restes, el que es reabsorbeix és una aigua extremadament bruta i tòxica, que és on neden les teves cèl·lules. Aquesta aigua plena de toxines, de bacteris i de tot l'innombrable, és altament àcida i en un terreny àcid proliferen encantats virus i bacteris i, de debò, no és moment de deixar que proliferin a plaer. És moment de limitar i quartar el pas pel nostre organisme.


El fet que no lliguis caporals i no vegis que l'evacuació determina en una grandíssima mesura no t'eximeix dels seus efectes. Si no vas al bany tens molts més números d'agafar una malaltia relacionada amb l'acidificació de l'organisme i, és a dir, vírica o bacteriana.

Un altre dels motius de poder evacuar correctament és precisament que la flora intestinal no es vegi afectada. Quan no evacuem correctament, ens trobem amb el problema de l'aparició de flora patògena. Aquest tipus de flora promociona les malalties i és molt perillosa. Així que no evacuant tenim dos fronts perillosos oberts: el primer, la proliferació de flora patògena; el segon, la limitació de la flora bacteriana sana, de manera que això comporta, que ho has llegit més amunt.

Si us plau, si no vas al bany almenys una vegada al dia, comença per aquí. Això no només millorarà el teu sistema immunitari, millorarà tota la teva vida: més energia, millor humor, més capacitat, més agudesa… Parla amb els nostres professionals o amb els que vulguis però, si us plau, soluciona'l.

<<  Aquí consulteu Personalitzada >>

5. Suplements i sistema immunitari

I bé, arribem a la part que més m'agrada de la nostra sèrie de guies per a la salut… La suplementació! I, per què és la meva part preferida? Fàcil. Si menges fatal, si no fas esport ni beus aigua i si no vas bé al bany, els suplements per al sistema immunitari et funcionaran també.

Aquests articles estan pensades perquè facis les coses perfectament i no et trobis amb problemes de cap mena però si, mentrestant, abans que arregles altres problemes, tens la necessitat d'augmentar les teves defenses … els suplements hi són! Del teu costat!

Hi ha moltíssimes coses que pots fer per tractar el teu sistema immunitari a nivell de suplementació natural i, és clar, sabeu que sóc amant dels multinutrients, oi? Els multinutrients asseguren una aportació diària (normalment les CDR's) dels nutrients més bàsics que el teu organisme necessita per mantenir-se en el rang de salut òptima. De nou vull recordar-vos que tenir salut no és el mateix que tenir salut òptima. Doncs bé, per estar entre els elegits de la salut òptima, un multinutrient és bàsic. Amb ell pots fer excepcions perquè, a qui no li agrada un croissant de xocolata el diumenge al matí? O una torrada de pa amb tomàquet acompanyada d´un bon formatge una vegada a la setmana? Exacte, són aliments que sabem que no són bons per a la salut però que, de tant en tant, què seria la vida sinó?


En fi, us llistaré els suplements necessaris per mantenir el sistema immunitari en perfecte funcionament, però ho faré en dues fases (Indispensables/Recomanats):

1. Indispensables: Aquells que hem de tenir a casa com si fos per a la farmaciola. De primera necessitat, vaja.

2. Recomanats: Aquells que farem servir quan ja estem en ple hivern, ja hem caigut o quan vulguem anar un pas endavant.


PREVENCIÓ

Indispensables
  • Equinacea (Echinacea purpurea o Echinacea angustifolia)
  • All
  • Vitamina C
  • Pròpolis
  • Fongs Medicinals
    • Reishi
    • < li>Shiitake
    • Maiteke
    • Xampinyó del Sol
    • Cordyceps
    • Etc.
  • Multinutrient


Recomanats

  • Nabiu Blau
  • Ashwagandha
  • Chlorella
  • Unya de Gat
  • Astraga'l
  • Vitamina D3



Pau Elias Mondelo

Naturòpata i Coach en Nutrició Ortomolecular

Col·legiat Nº 3248 ONC Fenaco

Altres articles relacionats

31 de octubre de 2022

Propietats dels minerals per a la Salut

Els minerals són unes substàncies inorgàniques que són totalment necessàries per a …

17 de octubre de 2022

Gluten: La proteïna enganxosa

Sembla que està de moda tenir problemes digestius. Al nostre centre trobem …

29 de setembre de 2022

Desintoxica't en 21 dies - Un mètode tan exclusiu com un Ferrari

Ha arribat el moment ideal de l'any per depurar el cos, però …

7 de setembre de 2022

Pas a pas per a la Volta al Col·le (i al treball) - GUIA

Hem confeccionat una guia per ajudar-te a preparar un Setembre de luxe …

25 de agost de 2022

Descansa de la 😵 Fatiga Crònica

La fatiga adrenal i l'estrès són malalties que estan a l'ordre del …

Rep les nostres novetats

Veure detalls + -
En marcar aquesta opció t'enviarem les millors ofertes i promocions exclusives i descomptes a la teva adreça de correu. Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.

Estableix les teves preferències de cookies

Fem servir cookies i tecnologies similars per oferir-te una experiència personalitzada, segura, fiable i poder mesurar el rendiment de la pàgina per seguir millorant els nostres serveis. Per a més informació o per editar les teves preferències de cookies en qualsevol moment consulta la pàgina de Política de cookies
sortir